Aktywny Samorząd

Program Aktywny Samorząd trwa od niespełna miesiąca. Wnioski o dofinansowania w Systemie Obsługi Wsparcia (SOW) możesz składać już od 1 marca 2021 roku do 31 sierpnia 2021 roku.

Podstawowe informacje o programie

Program Aktywny Samorząd to projekt skierowany dla osób niepełnosprawnych. Działania programu są uzupełnieniem planów ujętych w powiatowych strategiach rozwiązywania problemów społecznych i programach działań na rzecz osób niepełnosprawnych. Formy wsparcia, które są przewidziane w ramach programu, dotyczą likwidacji barier społecznych i zawodowych, które ograniczają funkcjonowanie osób niepełnosprawnych.

Aktywny samorząd

Źródło grafiki: PFRON

Budżet Programu

W tym roku na realizację programu przeznaczono budżet w wysokości 189,62 mln zł. W ubiegłym roku budżet przeznaczony na program wynosił 180,79 mln zł, w tym roku jest go o 8,83 mln złotych więcej. Wzrost budżetu przekłada się na wysokość dofinansowania.

Dofinansowania

Formy wsparcia, o które możesz się starać, zostały podzielone na II Moduły:

W Module I znajdują 4 obszary:

• Obszar A – likwidacja bariery transportowej,
  • Obszar B – likwidacja barier w dostępie do uczestniczenia w społeczeństwie informacyjnym,
  • Obszar C – likwidacja barier w poruszaniu się,
  • Obszar D – pomoc w utrzymaniu aktywności zawodowej poprzez zapewnienie opieki dla osoby zależnej.

W Module II:

Możesz znaleźć pomoc w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym, który jest adresowany do osób ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, pobierających naukę w:

• w szkole policealnej,
  • w kolegium,
  • w szkole wyższej.

Szczegółowe informacje, dotyczące wysokości dofinansowań na poszczególne moduły, znajdziesz na stronie PFRON.
Puzzle

Nasza Pomoc

Wnioski można składać, logując się poprzez w formie elektronicznej w systemie SOW bez konieczności wychodzenia z domu. My jednak oferujemy Ci naszą bezpłatną pomoc w składaniu wniosków. Wystarczy, że skontaktujesz się z naszą Fundacją.

➔ Tel: 505 643 881 - Biuro Fundacji

➔ Tel: 538 885 236 - Prezes Fundacji Magdalena Gregorarz