Zooterapia z udziałem słodkich alpak

Przebywanie ze zwierzętami  ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie, dzięki temu wytwarzają się hormony szczęścia, które rozluźniają i uspokajają. Alpaki to szczególne zwierzęta, które pozytywnie oddziałują na stan zdrowia psychicznego i fizycznego. Te słodkie ssaki o miękkim futerku i łagodnym usposobieniu wywołują uśmiech na twarzy każdego człowieka, pozwalając się zrelaksować i odpocząć.

Przeczytaj także: Terapeutyczna moc kotów

Historia Alpak

Alpaki to roślinożerne ssaki parzystokopytne, pochodzące z Ameryki Północnej. Mieszkają w górach Andach na wysokości od 4000 m.n.p.m. do 4700 m.n.p.m. Alpaki bardzo często są mylone z lamami, należącymi do tej samej rodziny wielbłądowatych, jednak te drugie są od nich sporo większe. Na świecie występują  dwie główne rasy alpak: suri i huacaya, ta ostatnia stanowi ok. 85% wszystkich alpak. Długość ciała alpaki wynosi od 128 cm do 151 cm, jej  wysokość sięga od 80 cm do 100 cm. Zwierzęta te hoduje się głównie dla mięsa i wełny.  Wracając do  historii, w Polsce pierwsze alpaki pojawiły się ponad 10 lat temu. Szybko jednak zdobyły sympatię u naszych rodaków, czego dowodem są coraz bardziej popularne hodowle. Alpaka pojawia się w gospodarstwach domowych tuż obok kóz, owiec  i  kucyków wywołując szczególnie silne emocje wśród najmłodszych. Oprócz wspaniałego futra, przyjaznego wyglądu i charakterystycznej budowie, alpaki charakteryzują się dużą inteligencja, dzięki czemu szybko uczą się nowych umiejętności.

Alpakoterapia

Alpakoterapia tak jak wspominaliśmy powyżej, jest jedną z dziedzin zooterapii. Terapia z udziałem alpak jest terapią wspierającą, nie można jej więc traktować jako substytut fizjoterapii/terapii zajęciowej, ale jako jej dodatek. Zwierzęta te wykorzystywane w animaloterapii mają łagodne usposobienie, są bardzo spokojne, co z kolei w człowieku wywołuje uczucie spokoju. Terapia ta polega na współpracy terapeuty i pacjenta z alpaką. Przeznaczona jest głównie dla osób niepełnosprawnych, starszych i dla dzieci. Polecana jest również osobom borykającym się z nerwicą, depresją, zaburzeniami lękowymi, autyzmem czy zespołem Downa. Alpakoterapia jest doskonała dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy potrzebują kontaktu z towarzyskimi zwierzętami.

Alpaki mają spokojną i bardzo łagodną naturę, dlatego  idealnie sprawdzają się w zooterapii. Już na samym wejściu, pacjenci dostają miskę karmy, aby nawiązać bezpośredni kontakt ze zwierzęciem i wzbudzić jego zaufanie. Kluczową rolę w terapii odgrywa tu dotyk, gdzie miękkie futerko i pogodne usposobienie zwierzęcia, sprzyja rozluźnieniu i uspokojeniu pacjenta. Dodatkowo już samo  przebywanie w towarzystwie tego ssaka wywołuje uczucie radości. Terapia najczęściej odbywa się na świeżym powietrzu, wówczas wyprowadza się alpakę na spacer lub odpoczywa się w jej towarzystwie. Kontakt z alpakami pomaga w redukcji lęków i stresu.

alpaka

Przeczytaj także:  Psy terapeutyczne i ich korzyści dla ludzi

Główne korzyści, jakie można wyciągnąć z alpakoterapii, to:

• nauka empatii i odpowiedzialności:
  • poprawa samoocenę;
  • wspomaganie rozwoju ruchowego;
  • poprawienie samopoczucia;
  • uspokojenie i rozluźnienie;
  • łagodzenie uczucia niepokoju ;
  • budowanie zaufanie;
  • pobudzenie do aktywności;
  • budowanie empatii;

Terapia przeznaczona jest głównie dla osób niepełnosprawnych, starszych i dla  również dzieci. Polecana jest dla osób borykających się z nerwicą, depresją, zaburzeniami lękowymi, autyzmem czy zespołem Downa. Alpakoterapia jest dla każdego, szczególnie dla osób, które potrzebują kontaktu z towarzyskimi zwierzętami.

Alpakoterapie wykorzystuje się w różnych formach, według Delta Society - amerykańskiego stowarzyszenia, zajmującego się szerzeniem świadomości na temat pozytywnego wpływu kontaktu ze zwierzętami na ludzkie zdrowie oraz rozszerzeniem możliwości wykorzystania zwierząt w działaniach medycznych i edukacyjnych, wyróżnia się trzy rodzaje terapii:

alpaka

•  AAA – Animal Assisted Activities to zajęcia, w których uczestniczą zwierzęta. Ich celem jest spotkanie ze zwierzęciem i oderwanie się od codziennych problemów. Ich charakter jest spontaniczny, nie muszą odbywać się systematycznie. Zajęcia są grupowe i to alpaki jeżdżą do pacjentów. Zwierzaki pomagają zmniejszyć stres i zwiększyć zaufanie pacjenta.

•  AAT – Animal Assisted Therapy, to terapia z udziałem alpak prowadzona przez terapeutę i skoncentrowana na określone cele. Prowadzona jest indywidualnie lub w bardzo małych grupach. Terapia odbywa się systematycznie, a udział w niej poprawia funkcje poznawcze, społeczne, ruchowe i emocjonalne pacjenta.

•  AAE – Animal Assisted Education - to edukacja z udziałem zwierząt, która łączy funkcje dwóch poprzednich (AAA i AAT). Forma ta jest stosowana głównie w przedszkolach i szkołach. Zadaniem alpaki jest motywować dzieci do pracy, zajęcia odbywają się systematycznie, w grupach. Celem odbycia terapii jest rozwijanie sfery emocjonalno- społecznej i intelektualnej u pacjenta.  Osoby, które uczestniczą w zajęciach z alpakami, są wcześniej odpowiednio przeszkolone,  w jaki sposób postępować z tymi zwierzętami.

Alpaki są zwierzętami, lubiącymi spokój i ciszę, dlatego nie zaleca się hałasować ani wykonywać gwałtownych ruchów w ich towarzystwie. Co ciekawe, alpaki nie lubią także głaskania po głowie, zaleca się wówczas głaskanie po szyi. Odpowiednie szkolenia i wskazówki specjalistów są bardzo ważne, aby terapia mogła nieść satysfakcję zarówno zwierzęciu, jak i pacjentowi.

alpaka

Przeczytaj także: "I często uśmiech od ucha do ucha", czyli krótka rozmowa z Magdą Martinii