W jaki sposób rozmawiać z osobami starszymi?

Rozmowy z seniorami nie zawsze należą do najłatwiejszych. Niejednokrotnie nie potrafimy ich dokładnie wysłuchać, a co najważniejsze zrozumieć. Jest to spowodowane tym, że nie umiemy postawić się w ich sytuacji. Bardzo często do nieporozumień wkrada się złość i niepotrzebne nerwy, które tylko pogarszają sytuację.

Kiedy już opowiemy kilka słów o sobie, zawsze możemy poprosić, żeby nasz rozmówca zrewanżował się, opowiadając kilka słów o sobie. Osoby starsze bardzo często rozmawiają wówczas o sobie, o swoich dzieciach i wnukach. W celu podtrzymania rozmowy możemy zadawać bardziej szczegółowe pytania, dotyczące poruszanych tematów. Możemy także zapytać o pasję lub pracę z lat młodości. Wszystkie pytania niech będą przemyślane, bacznie obserwujmy rozmowę i prowadźmy ją w taki sposób, żeby osoba, z którą rozmawiamy nie poczuła się osaczona, bądź skrępowana. Nie poruszajmy tematów drażliwych, dajmy sobie czas na poznanie tej osoby i pozwólmy, aby to rozmówca sam ją prowadził. Z reguły osoby starsze są bardzo chętne do rozmowy, cieszą się z tego, że chce ktoś im poświęcić swój czas i ich wysłuchać. W przypadku niechętnej osoby zawsze warto zainicjować rozmowę, próbując nic nie tracimy, a może się zdarzyć, że ta jedna rozmowa zmieni bieg naszego życia...

starsze małżeństwo

osobami starszymi młodzi i osoby, w kwiecie wieku mają gorsze relacje, jest to spowodowane dużą różnicą wieku oraz innym postrzeganiem świata. Seniorzy mają dużo więcej czasu, przez co dochodzi do różnych nieporozumień. Ludzie młodzi żyją szybciej i mają o wiele mniej czasu na wszystko. Pamiętajmy jednak, że ludzie starsi, w tym nasi bliscy, dużo czasu spędzają samotnie. Telewizor nie jest w stanie zastąpić im żadnych relacji międzyludzkich. Bardzo często się zdarza, że takie osoby nie mają nawet z kim porozmawiać, dlatego często zdarza im się zaczepiać przypadkowe osoby na ulicy, żeby po prostu porozmawiać. Czasem warto zatrzymać się w tym pędzie życia i wysłuchać to, co mają nam do powiedzenia.

Co jest ważne w rozmowie ze starszymi?

Osoby starsze pragną zwyczajnie podzielić się tym, co wydarzyło się w ich ulubionym serialu, bądź w gazecie. “Moja babcia, często jak do niej dzwonię, opowiada mi o nowinkach z gazety. Zdarza się, że nie do końca wiem o co jej chodzi, ale mimo to wykazuje zainteresowanie, bo wiem, że sprawia jej to radość”- odpowiada nasza rozmówczyni. Osoby starsze często czują się samotne i zapomniane przez rodzinę, dlatego warto pomyśleć o tym, że ich samopoczucie zależy także od tego, ile czasu im poświęcimy.

starsza kobieta

Przeczytaj także: Zooterapia z udziałem słodkich alpak

Osoby starsze uwielbiają opowiadać o sobie i swoim życiu, dlatego też uwielbiają osoby, które potrafią o tym słuchać. Starsi mogą w nieskończoność opowiadać o swoich wnukach lub prawnukach. Czasami stają się, przez to monotonni i nudni, zamiast dawać im do zrozumienia nasze znudzenie, warto nachylić z zaciekawieniem ucha i posłuchać ciekawych historii. Może się okazać, że przypadkowo spotkane osoby mają do opowiedzenia niesamowite historie, sięgające czasów II Wojny Światowej. Spotkanie takiej osoby może stanowić źródło inspiracji i mieć dla nas ogromne znaczenie, które łatwo przegapimy ze względu na brak czasu lub młody wiek. Wracając jednak do sposobu podejmowania rozmów z osobą starszą, warto dać naszemu rozmówcy poczucie akceptacji i zainteresowania tematem. Każdy z nas lubi wracać do miłych wspomnień, które opowiadamy innym, z osobami starszymi nie ma wyjątków. Seniorzy takich wspomnień mają bardzo dużo, lubią wracać do czasów młodości, kiedy żyli pełnią sił i marzeń. Dzięki takim rozmowom można nawiązać bliską relację na całe życie.

Jak rozmawiać z osobą zamkniętą?

Wśród starszych sporą część stanowią osoby otwarte i gadatliwe, co jednak jeśli trafimy na osobę zamkniętą, która nie jest chętna do żadnej rozmowy?  Wówczas powinniśmy się zastanowić, czy zadając kolejne pytania, nie naruszymy strefy komfortu tej osoby. Nasz rozmówca nie powinien czuć presji, a szacunek, cierpliwość i przestrzeń, które dadzą mu czas na zastanowienie się, czy chce wdać się z nami w rozmowę czy też nie. Na tym etapie ważna jest obserwacja i ocena, w którą stronę idzie nasze spotkanie. Jeśli uda nam się nawiązać rozmowę, kierujmy ją na naturalne, sprawdzone tematy jak: pogoda i samopoczucie. Warto na samym początku zacząć od opowiedzenia o sobie. Często napotykamy barierę sztywności i postawę zamkniętą osoby, z którą rozmawiamy, czego powodem może być to, że to nasze pierwsze spotkanie, a dla naszego rozmówcy  jesteśmy zupełnie obcą osobą. W takim przypadku nie denerwujmy się jej postawą, a dajmy się  poznać.  Opowiedzmy o sobie, o naszej pracy i zainteresowaniach. Zbudujmy nić zaufania, która będzie konieczna do dalszego rozwoju relacji.

Czym jest rozmowa dla osoby starszej?

Dla osób starszych komunikacja bezpośrednia tzw. “face to facet”, jest często dużo ważniejsza, niż dla osób młodych. Nierzadko taka rozmowa może stanowić jedyną ucieczką od codziennej otaczającej ich samotności. Osoby samotne, częściej popadają w depresję, zaburzenia lękowe i inne choroby na tle nerwowym. Osoby starsze często przez choroby i wiek, sami odsuwają się od rodziny, czują się wtedy bardzo samotni i niepotrzebni, wręcz odsunięci na bok. Zdarza się, że niekiedy sami nie zdają sobie sprawy, że dla rodziny nie stanowią problemu, którym się czują. Przez to brakuje im towarzysza rozmowy, z którym można porozmawiać, przysłowiowo o wszystkim i o niczym. Brak komunikacji z otoczeniem jest niezdrowym nawykiem, który przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne.

Jak mówić słuchać do seniorów?

Podczas przebywania z seniorem bardzo często od rozmowy, ważniejsze jest słuchanie. W czasie rozmowy należy być cierpliwym. Starsi potrzebują więcej czasu na sformułowania swojej myśli, nie powinniśmy im przerywać, tylko poczekać, aż sami powiedzą nam, co mają na myśli. Osoby starsze często potrafią opowiadać jedną historię w nieskończoność, aż do znudzenia. Nie powinniśmy się przez to denerwować, należy wysłuchać historii po raz kolejny. Jeśli jest ona dla nich bardzo ważna, uwielbiają co rusz do niej wracać. Seniora tak, jak każdego człowieka nie wystarczy tylko słuchać, należy to robić aktywnie. Aktywne słuchanie, to zadawanie pytań. Podczas rozmowy z osobą starszą należy, co jakiś czas zapytać o jego samopoczucie i jego potrzeby. Możliwe, że osoba starsza nie chcąc nas martwić, nie powie, co jej dolega, jednak zapytana na pewno poczuje się ważna.

starsi ludzie

Osoby starsze bardzo boją się o stan swój zdrowia, czasami czują, że ich dolegliwości są bagatelizowane przez bliskich. Nie unikajmy rozmów na temat złego samopoczucia, nowych wizyt lekarskich czy kolejnych zażywanych leków. Naszym bliskim należy zapewnić wsparcie i pomoc, kiedy będą tego potrzebować. Takim osobom nie powinniśmy wytykać popełnianych błędów i pouczać o lepszych rozwiązaniach. Delikatnie wskazujmy im alternatywne opcje, jeśli sami mogą decydować o sobie, nie wyręczajmy ich w tym. Traktujmy ich poważnie, ponieważ mimo swojego wieku, mają prawo do podejmowania własnych decyzji i popełniania błędów. Nie traktujmy ich jak dzieci, ale troszczmy się o nich najlepiej, jak potrafimy. Słuchajmy i pytajmy o ich potrzeby, w razie potrzeby sięgajmy po rady specjalistów wśród lekarzy, opiekunów, fizjoterapeutów, psychologów i psychiatrów.

Pamiętajmy o tym, że każdy senior potrzebuje przede wszystkim zainteresowania. Podczas odwiedzin czy rozmowy telefonicznej, zainteresujmy się tym, co dla niego ważne, a także tym, co go trapi, czym się przejmuje i czego potrzebuje. W relacjach ze starszymi bądźmy szczerzy, nie udawajmy i nie wytykajmy czasu, który im poświęcamy. Bądźmy dla nich, kochajmy i traktujmy ich tak, jakbyśmy sami chcieli być przez nich traktowani.

Przeczytaj także: Aromaterapia-czyli medycyna naturalna